Gori u Herceg Novom, zahvatilo i kuće; Srbija nudi pomoć FOTO/VIDEO

Požar koji je jutros izbio na području naselja Žvinje iznad Herceg Novog se proširio, a u gašenju učestvuju i meštani, prenosi portal RTV Herceg Novog.

Izvor: Dnevni avaz, index.hr
Podeli
EPA/BORIS PEJOVIC
EPA/BORIS PEJOVIC

Požar se brzo širi, teren je nepristupačan za gašenje, a vatra se približila kućama.

Kako se navodi, u gašenju požara učestvuje više od 30 vatrogasaca, a njima su se priključili i kolege iz dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Komandir Službe zaštite i spasavanja Herceg Novog Zlatko Ćirović izjavio je da je vatra zahvatila nekoliko desetina hiljada kvadratnih metara i da još nije lokalizovana. Prema rečima Zlatka Ćirovića, komandira vatrogasne jedinice, požar je verovatno uzrokovan nesmotrenim paljenjem zelenog rastinja. „Požar je izbio oko 10.30 časova, u blizini jako naseljenog mesta. Sada je na terenu osam vatrogasnih cisterni, dve cisterne privatnika, oko 35 vatrogasaca. Vetar nam otežava posao, situacija je nešto malo bolja u odnosu na pre sat vremena. Ako vetar bude ovog intenziteta, može se očekivati da požar lokalizujemo u narednim satima“, rekao je Ćirković. Sve ekipe Službe zaštite i spašavanja su na terenu. Gašenje požara otežava nepristupačan teren. "Ministarstvo unutrašnjih poslova je u pripravnosti, pratimo dešavanja u Herceg Novom", poručio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić. "Službenici Direktorata za zaštitu i spašavanje su na terenu. Ministarstvo odbrane je stavilo na raspolaganje svoje vazduhoplove, dok je sa našim partnerima iz Hrvatske predsjednik opštine Katić obavio razgovor i ponuđena je pomoć ukoliko zatreba intervencija iz vazduha“, rekao je Adžicć, prenosi RTCG. Kako je naveo, pomocć su ponudile i kolege iz Srbije. "Ekipe Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi su na terenu, pomažu im i kolege iz Kotora. Situacija je značajno bolja nego jutros. Sve državne i lokalne institucije ostvaruju koordinaciju u cilju zaštite građana", istakao je Adžić.

Trenutno nije poznato da li u požaru ima povređenih ili stradalih.

Problem predstavlja što je požar izbio na dosta nepristupačnom terenu, što će otežati njegovo gašenje.

Gori i u Hrvatskoj

Veliki šumski požar na području Rajića kod Novske i dalje je aktivan, a gasi ga 40 pripadnika lokalnih vatrogasnih društava, prenose danas hrvatski mediji. Angažovan je i helikopter s uredjajem za gašenje MTV Mi8, izvestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice, prenosi Index.hr.

Na terenu je 40 vatrogasaca s 12 vatrogasnih vozila, a u gašenju učestvuju i pripadnici Šumarske službe.

"Požarom je zahvaćena hrastova šuma na površini od 15,7 hektara. Vatrogasna intervencija je u toku, a radi se o mladoj šumi i nepristupačnom terenu s dosta stena, pa su se stoga u gašenje uključile i vazdušne snage. Požar držimo pod kontrolom i radi se na njegovoj lokalizaciji", rekao je glavni vatrogasni komandant Slavko Tucaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu