Do srede vrelo, sledi ozbiljno osveženje

Veoma toplo vreme u Srbiji zadržaće se do srede, 6. jula, kada se očekuje pad temperature za pet, šest stepeni.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Pravo osveženje stiže u petak, kada će maksimalna temperatura biti 25 stepeni, izjavio je danas meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj.

On je za Tanjug rekao da ćemo i danas, ali i u ponedeljak i utorak na snazi imati narandžasti meteoalarm koji, podsetio je, podrazumeva maksimalne temperature u većini mesta oko 35, 36 stepeni.

Naveo je da se sa prilivom hladnijeg vazduha iz srednje Evrope, koji se očekuje u toku noći između utorka i srede, očekuje pad temperature za pet, šest stepeni, tako da će u sredu i četvrtak maksimalna temperatura u većini mesta naše zemlje biti oko 30 stepeni.

Meterolog je dodao da će biti i sparno, zato što se u tim danima očekuje učestalija pojava kratkotrajnih pljuskova praćenih grmljavinom.

Sovilj najavljuje da će osveženje u pravom smislu te reči, koje će oboriti temperaturu i za više od 10 stepeni, očekuje se u petak i za dane vikenda kada će, dodao je, početi da duva i jak severni i severo-zapadni vetar.

"Maksimalna temperatura u petak samo 25 stepeni, a u u subotu i nedelju ponegde i oko 20", rekao je Sovilj.

Podsetio je da je prethodnom periodu bilo dosta vremenskih nepogoda praćenih gradom i olujnim vetrom i najavio da će RHMZ izdavati pravovremena upozorenja ukoliko budu očekivali takve nepogode.

Prema trenutnom razvoju vremena, kako je naveo, šansa za pojavu kratkotrajnih pljuskova sa gradom i olujnim vetrom biće u utorak i sredu, a potom u noći između četvrtka i petka i u petak ujutru i pre podne.

Obrazložio je da su kratkotrajne vremenske nepogode uobičajene i tipične za letnju polovinu godine, kada se najveći deo padavina izruči u vidu pljuskova praćenih grmljavinom.

"Međutim, ono što je specifično za poslednjih nekoliko godina ili za poslednju deceniju, to je da je broj takvih nepogoda sve veći i veći upravo zbog aktuelnih klimatskih promena i porasta temperature", rekao je Sovilj.

Naveo je da su leta sada toplija u proseku za 2,4 stepena u odnosu na ono na šta smo navikli krajem 20. veka, kao i da se primećuje da se broj pojave ili učestalosti vremenskih nepogoda povećava u poslednjim godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu