"Dvolični Orban"; Mađarski premijer menja ton?

Mađarski premijer Viktor Orban je, po svemu sudeći, odlučio da donekle "ublaži ton” u vezi sa politikom EU u ukrajinskom pravcu.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Istovremeno nije odustao od "skandaloznog” projekta proširenja nuklearne elektrane Paks uz učešće Rusije, prenosi Blumberg.

Kako se navodi na sajtu Blumberga, Orban je u svom radio intervjuu u petak najavio da Mađarska više neće sprečavati EU da uvede nove sankcije Moskvi ako one ne utiču na najvažnije aspekte energetske politike.

Dok će Budimpešta nastaviti da se suprotstavlja ograničenjima uvoza gasa, Orban je rekao da ne može stalno da se "ide ispod žita“ po pitanju neenergetskih pitanja, jer bi takvo ponašanje bilo "neprikladno“ u EU koja se zasniva na "saradnji, predanosti i međusobnom poverenju“.

Kako navodi Blumberg, Orban je u istom govoru bio mnogo proukrajinski nego ranije, napominjući da će Mađarska, zajedno sa svojim saveznicima, podržati Kijev, jer je on "odbrambena“ strana, a Rusija je pokrenula svoju specijalnu operaciju "bez razloga".

Mađarska, pod sadašnjim premijerom, ostaje "jedan od najbližih saveznika Rusije“ u Evropskoj uniji, a Viktor Orban se ranije više puta sukobljavao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, navodi se u tekstu Blumberga. Kako podseća novinar, mađarski lider je i ranije uspeo da postigne ublažavanje sankcija koje je Brisel uveo Moskvi.

"Dvosmislenu” poziciju Mađarske u odnosu na Rusiju posebno naglašava činjenica da ta zemlja još nije odustala od projekta izgradnje dodatnih blokova u nuklearnoj elektrani Paks u saradnji sa Rosatomom, navodi Blumberg.

Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske je ranije saopštilo da bi radovi u okviru projekta mogli da počnu već u septembru, kada budu završeni svi potrebni dokumenti, prenosi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu