"Moraćete da živite sa tim"

Međuodbor odbor za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa uvrstio je kulturu ukrajinskog boršča na listu nematerijalne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To se navodi u saopštenju koje je objavljeno na sajtu UNESKO nakon sastanka odbora u petak.

Prethodno je procenjivačko telo UNESKO preporučilo odboru da donese takvu odluku zbog sukoba u zemlji. To telo je naglasilo da je kultura pripreme boršča uobičajena među drugim zemljama u regionu i da uvrštavanje bilo kog elementa na neku od lista konvencije ne podrazumeva isključivost ili vlasništvo.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je ovaj potez UNESKO.

"Uzgred, podsećanje ekstremistima koji mrze sve što je rusko. Iz prvog pominjanja boršča (u putopisima gdanjskog trgovca M. Grunevega, 1584 – 1585. g.) proizlazi da je to jelo ruskih stanovnika Kijeva. Moraćete da živite sa tim", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Lista nematerijalne baštine koja zahteva hitnu zaštitu je mera međunarodne zaštite koja je sadržana u konvenciji koju je UNESKO usvojio 2003. godine. Ova lista omogućava donošenje odluka po hitnom postupku.
Specijalna vojna operacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti "zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Putin je istakao da je cilj operacije "zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši "demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za "krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu