"Albancima je naređeno da odnose sa Srbijom zategnu do pucanja"

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je razumljivo da je javnost u Srbiji uznemirena najnovijim jednostranim potezima iz Prištine.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Tibor Rosta HUNGARY OUT
EPA-EFE/Tibor Rosta HUNGARY OUT

Ministar navodi da oni imaju za cilj da se, kako ocenjuje, predsednik Aleksandar Vučić povuče i da napusti spoljnu politiku Srbiju.

Vulin je naveo da je Albancima naređeno da odnose sa Srbijom zategnu do pucanja kako bi, kaže, Srbija vojno reagovala, gde bi se umešali njihovi zaštitnici, nakon čega bi nastao haos. ''To je vid pritiska na Vučića da se povuče, napusti spoljnu politiku Srbije.

Mi smo jedini koji Rusiji nismo uveli sankcije, više smo nego jasni kada je u pitanju sukob u Ukrajini'', kazao je Vulin za TV Pink. Vulin je kazao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji. Govoreći o najavljenom oduzimanju srpskih tablica na vozilima na KiM,

Vulin je naveo da je u pitanju pokušaj uvlačenja Srba sa severa pokrajine u rat, ali da to nije način da se Srbi isprovociraju i da posle toga reaguju. Kada je reč o rasporđjivanju srpske policije na KiM, Vulin je kazao da postoji mogućnost, ali da se to neće dogoditi shodno, kako kaže, svim ostalim stvarima koje se ne poštuju kada je u pitanju Priština.

Poruke koje dolaze Srbiji, najčešće su takve da Srbija treba da spusti glavu, da se povuče, a predsednik Vučić, kako kaže, je taj koji sve može da istrpi. ''Vučić je izborio manevarski prostor. Imali smo ga i 2012. godine ali nije bilo čoveka koji je to mogao da izdrži, kao što to sada Vučić radi.

Poenta svega jeste da mi uvedemo Rusiji sankcije... Ssta ćemo mi onda da radimo za gas'', upitao je Vulin. Naglasio je da Srbija neće dozvoliti ponavljanje Oluje, Jasenovca i svega sličnog ističući da je Vojska Srbije najspremnija u regionu.

''Vojska je mnogo bolje opremljena nego što je bila, ali važnije od naoružanja je to što su u vojsci ljudi koji vole svoju zemlju Srbiju. Ne pretimo, nema rata, upotrebe vojske, samo kažem, nemoj da pokušavate da proterate srpsku decu sa severa KiM'', kazao je Vulin.

Na pitanje o formiranju vlade, Vulin je rekao da je predsednik Vučić taj koji će doneti odluku, i da takve stvari moraju da se poštuju. ''Vučić ce imati moju podršku, bio ja u vladi ili ne jer je jedini slobodni državnik u Evropi'', rekao je Vulin i dodao da ''ne putuje" i da "nema ništa od ambasadorskog mesta''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu