"Nemamo drugi izbor. Ne odustajemo"

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je pozicija Srbije u vezi sa ratom u Ukrajini potpuno čista i jasna od prvog dana.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/Marko Djokovic
EPA/Marko Djokovic

Istakao je da je ona nepromenjena i zasnovana na poštovanju principa međunarodnog prava.

''Ma koliko da ti principi danas nisu na ceni, mi ih se čvrsto držimo. Nemamo drugi izbor zato što i za svoje otvoreno pitanje od najvećeg državnog i nacionalnog značaja, pitanje Kosova i Metohije, imamo uporište u međunarodnom pravu i od njega ne odustajemo'', rekao je Dačić na konferenciji "Mesto Srbije u evroatlanskoj zajednici", u organizaciji Evroatlanskog saveta Srbije.

Kako kaže, ako Srbija traži da taj princip bude poštovan u slučaju KiM, onda ne može da ga gazi u nekim drugim slučajevima.

Naveo je da Srbija priznaje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i podsetio da je taj stav nepromenjen već osam godina.

Dačić je naglasio da je poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta za Srbiju ''vrhunski princip'' međunarodnog prava ne samo kada je reč o Ukrajini koja je sada u središtu svetske pažnje, već da insistira na njegovom poštovanju i kada je reč o KiM.

''Zato što se 14 godina borimo protiv međunarodnog priznanja Kosova, jer smo duboko uvereni da je tim priznanjem ne samo narušen suverenitet Srbije, već je pogažen jedan od temeljnih stubova očuivanja mira i stabilnosti u svetu'', kazao je Dačić.

Poručio je da Srbija ne namerava da menja svoju principijelnu poziciju uz ocenu da je najteže braniti principe i da je mnogo lakše, kako kaže, menjati politiku u skladu sa trenutnim interesima i tražiti ad hoc rešenja za probleme.

''Ali isto tako znamo i to da na dugi rok možemo da ostvarimo svoje nacionalne interese jedino ako čvrsto stojimo uz opšte prihvaćene principe u međunarodnim odnosima'', naveo je Dačić.

Naglasio je da samo kao vojno neutralna, posebno u okolnostima u kojima rastu vojne napetosti u Evropi, Srbija može u punoj meri da zaštiti svoje najviše interese - stabilnost zemlje i dalji ekonomski prosperitet. Dačić je rekao da Srbija ima politiku vojne neutralnosti i da, bez obzira na međunarodne okolnosti, a pre svega na rat u Ukrajini, ostaje dosledna toj poziciji.

''Očekujemo za nju puno razumevanje od NATO-a i članica alijanske kao što smo imali do sada. Ta politika je izuzetno važna za naše državne interese, ona je odraz naših istorijskih prilika, ali pre svega izraz volje ogromne većine naših građana'', naveo je Dačić.

Pohvalio je saradnju Srbije sa NATO-om, posebno kada je rec o misiji KFOR-a na KiM čiju ulogu u zaštiti mira i bezbednosti srpske zajednice, kako je rekao, izuzetno ceni. Dačić je kazao da NATO i Srbija sarađuju i u nizu drugih zajedničkih aktivnosti kako na vojno odbrambenom, tako i na političkom nivou.

''Želimo da sa NATO-om nastavimo saradnju sa istim ili još većim intenzitetom jer je to u interesu Srbije, a nadam se i u interesu članica NATO-a'', kazao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu