Sprema se veliki sukob – Putin kreće na NATO?

Ruski politikolog tvrdi da bi rat u Ukrajini mogao da bude "proba" za veći sukob i prilika ruskoj vojsci da testira i uporedi svoju vatrenu moć sa NATO.

Izvor: B92, Daily Mail
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Aleksej Fenenko, vanredni profesor na Školi za svetsku politiku Moskovskog državnog univerziteta i naučni saradnik Instituta za međunarodne bezbednosne studije, izneo je novu teoriju tokom tok šoua na TV kanalu Rusija 1.

"Mislim da je rat u Ukrajini... proba za mogući veći sukob u budućnosti. Testiramo naše oružje protiv NATO-a, saznaćemo koliko je naše oružje jače od njihovog“, izjavio je profesor. "To bi moglo da bude dobro iskustvo za buduće sukobe“, dodao je on.

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Dok zapadni mediji i analitičari tvrde da ruske snage trpe velike gubitke u Ukrajini, Rusi navode da imaju kontrolu nad važnom lukom Marijupolj, kao i da njihova "specijalna vojna operacija" ida po planu.

Rat u Ukrajini delom je izbio zbog nastojanja Kremlja da zaustavi širenje NATO na istok. Ni Moskva ni Brisel ne žele da se konflikt proširi, ali su posle odluke Finske i Švedske da apliciraju za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi, iz Kremlja najavili da se pripreme za njihov odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu