Ulaze u NATO, a pre toga pravac kod Bajdena; on veruje u konsenzus

Vašington -- Američki predsednik Džozef Bajden ugostiće lidere Švedske i Finske u četvrtak u Beloj kući kako bi razgovarali o njihovim zahtevima za članstvo u NATO.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Tanjug/Al Drago / POOL
Tanjug/Al Drago / POOL

"Bajden, švedska premijerka Magdalena Anderson i finski predsednik Sauli Ninisto razgovaraće o evropskoj bezbednosti", rekla je portparolka Bele Kuće Karin Žan-Pjer, prenosi agencija Rojters.

Dodala je da će na sastanku biti reči i o "jačanju njihovih bliskih partnerstava u nizu globalnih pitanja i podršci Ukrajini".

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena uverena je da NATO može da postigne konsenzus o kandidaturama Švedske i Finske za pridruživanje tom vojnom savezu, izjavila je danas portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer, prenosi Rojters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO savezu.

"Turska ne može da kaže "da" članstvu Finske i Švedske u NATO, bez uvrede, to je nemoguće", rekao je Erdogan, prenose RIA Novosti.

Podsetimo, Finska i Švedska su nakon višedecenijske vojne neutralnosti pokrenule postupak pristupanja NATO-u, zabrinute, kako su istakle vlasti obe zemlje, za bezbednost usled rata u Ukrajini.

Pentagon je dan ranije rekao da obe zemlje ne treba da brinu za bezbednost u slučaju konfrontacije sa Rusijom, koja im je zapretila odgovorom, jer će im iz SAD biti poslata vojna pomoć dok čekaju da i zvanično budu primljene u članstvo Alijanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu