Turska neće blokirati? Biće izbačena?

Jasno je – Finska i Švedska žele u NATO. Jasno je i da Turska to ne želi, a sada bi moglo da se dogodi da ta zemlja bude izbačena iz članstva u Alijansi.

Izvor: B92, Tanjug, Novosti, Beta/AP
Podeli
Foto: EPA/EFE STEPHANIE LECOCQ
Foto: EPA/EFE STEPHANIE LECOCQ

Kolumnista CNN Dejvid Andelman naveo je da je već bilo mnogo razmišljanja o izbacivanju Turske iz NATO, posebno nakon što je turski predsednik pre tri godine kupio ruske PVO sisteme S-400.

Istovremeno, on kaže I da bi takav potez mogao da oslabi poziciju NATO u strateški važnom regionu, prenele su Novosti pisanje RIA Novosti.

"Malo ljudi želi da rizikuje da izgubi najveću stalnu armiju posle SAD od NATO, posebno onu koja kontroliše strateški Bosfor i ima izlaz na Crno more", istakao je novinar CNN.

S druge strane, ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn kaže da ne veruje da će Turska blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO, uprkos izjavi turskog predsednika.

Podsetimo, za ulazak Finske i Švedske u NATO saglasnost mora dati svaka od 30 država članica Alijanse. A Erdogan zamera dvema nordijskim zemljama da pokazuju popustljivost prema kurdskim pobunjenicima Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Turska pored toga zamera Švedskoj što je prekinula svaku prodaju oružja njoj od 2019. godine, kao mera odmazde zbog turske operacije na severu Sirije.

"Kako ćemo imati poverenje u njih? Švedska predstavlja jaslice za terorističke organizacije... Nećemo popustiti o ulasku u NATO onih koji primenjuju sankcije Turskoj", rekao je turski predsednik.

Aselborn je međutim istakao da Erdogan samo želi da "podigne cenu" pristupanja dve zemlje. "Na kraju krajeva, ubeđen sam da Turska ne može da zaustavi ovo", rekao je ministar.

U međuvremenu se oglasio i finski predsednik Sauli Ninisto, koji je rekao da će Finska i Švedska moći da postignu dogovor sa Turskom oko primedbi Ankare da se dve nordijske zemlje učlane u NATO.

"Izjave iz Turske su se vrlo brzo promenile i postale su sve ozbiljnije prethodnih dana. Ali, siguran sam da ćemo, uz konstruktivan dijalog, rešiti situaciju", tvrdi Ninisto, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu