Potpuni krah sistema u Evropi – Brisel priznao

Evropska komisija našla se u problemu.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Pao sistem za prijavljivanje novozaraženih

Do sada se hvalila kako je pomogla da osigura slobodu kretanja u EU tokom pandemije, pogotovo kroz plan o otvaranju Evrope, sada se našla u situaciji u kojoj pravnim tumačenjima više ne može davati odgovore na specifične realne situacije u kojima su se našli građani koji žele da putuju iz jedne u drugu članicu.

Razlike od države do države članice oko korišćenja kovid potvrda postale su tako različite da je nastao pravi košmar.

Neke države traže takve potvrde i za decu stariju od šest godina, druge više ne priznaju dokaz o negativnom testu, a neke traže i treću buster dozu.

Austrija je u međuvremenu uvela i obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19 za starije od 18 godina. A neke države članice ublažavaju mere.

Ove razlike su dovele do toga da građani EU više ne znaju kako i gde mogu da putuju i pod kojim uslovima.

U Francuskoj se sada kovid potvrde zapravo pretvaraju u potvrde o vakcinaciji. Dakle nije dovoljno više da sadrže podatke o svežem negativnom PCR testu, kao što je bilo do sada.

EK bez odgovora

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Na sva ta pitanja u Evropskoj komisiji nemaju odgovore, osim ponavljanja tumačenja zakona i samog smisla uvođenja kovid potvrda, što je bila ideja Evropske komisije.

"Evropska kovid 19 potvrda zamišljena je za mogućnost putovanja unutar EU, dakle od države do države, a kada je neko unutar određene države, onda mora poštovati pravila koje su donele njene vlasti", pojašnjava portparol Evropske komisije Erik Mamer, ponavljajući da su mere u državama nacionalno ovlašćenje tamošnjih vlada.

Na pitanja čemu sada uopšte služe takve potvrde ako različite države traže različite kriterijume za njihovo korišćenje, portparol Evropske komisije je rekao kako su kovid potvrde EU samo "tehničko rešenje", odnosno uvođenje određenog dokumenta koji "samo dokazuje zdravstveni status osobe – vakcinacija, preboljevanje ili PCR test", a na vlastima svake države je da odluče kakva prava ili ograničenja važe za osobe s tim statusom.

Mere koje je sada uvela Francuska znače da vozom iz Brisela za Pariz ne mogu da putuju osobe koje nisu vakcinisane. Dakle za francuske vlasti više ne priznaju alternativni kriterijume koji su uvedeni u kovid potvrdama (vakcinacija, preboljevane ili negativni PCR test), nego samovakcinacija.

"Kako Komisija odgovara jednom belgijskom građaninu na pitanje može li da putuje u Francusku s kovid potvrdom ako nije vakcinisan", bilo je jedno od pitanja.

"Na francuskim vlastima je da odluče kome će dopustiti kretanje, a kome ne unutar svojih granica. Mi ne možemo, nažalost bih rekao, govoriti državama članicama da sve one moraju reagovati na isti način. Na žalost, tu moć kao Evropska komisija nemamo", rekao je portparol Evropske komisije.

Italija kao primer

EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI
EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Primer kako se nacionalnim merama stvara zbunjenost građana koji putuju na odmor ili na poslovna putovanja je i Italija.

Ona je sada ograničila važenje kovid potvrde s devet na šest meseci nakon vakcinisanja, pa sada traži i treću dozu vakcine kao uslov priznanja kovid potvrda za ulazak u autobuse, restorane, hotele ili muzeje.

Moguća posledica je, primera radi, i to da belgijska ili holandska porodica koja putuje u Italiju ne može da uđe u hotel jer njihovo maloletno dete nema buster dozu, jer one se u Belgiji još ne daju mlađima od 18 godina. Ili nisu došli na red.

Komisija ponavlja kako poziva države članice da koordinišu i harmonizuju upotrebu kovid potvrda i unutar svojih granica, kako bi se izbegle nepoželjne komplikacije za građane. A građane pozivaju da pre svakog putovanja provere koje su mere na snazi. To građanima postaje sve teže, a ni Evropska komisija ne može baš sve tako brzo da proprati.

Najveći problem koji sprečava harmonizaciju je i velika razlika od države do države u vakcinisanju. Primera radi, u nekim zapadnim državama EU veći procenat građana dobio je treću dozu nego u Bugarskoj ili Hrvatskoj prvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu