Dijani Hrkalović produžen pritvor

Bivšoj državnoj sekretarki MUP-s Srbije Dijani Hrkalović produžen je pritvor.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Printskrin: Youtube/MUP Republike Srbije
Printskrin: Youtube/MUP Republike Srbije

Pročitajte još:

Šta piše u krivičnoj prijavi protiv Dijane Hrkalović?

Ona će ostati u pritvoru još najmanje 30 dana.

Pritvor joj je produžen zbog opasnosti od bekstva, precizirala je za Tanjug portparolka suda Tatjana Tešić.

Dijana Hrkalović je uhapšena 15. oktobra i u pritvoru je bila do 10. decembra, kada joj je pritvor bio ukinut odlukom Specijalnog suda, nakon što je tužilaštvo podnelo optužni predlog protiv nje.

Međutim, tužilaštvo se žalilo na tu odluku pa joj je pritvor ponovo određen 14 dana kasnije.

Inače, Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) zakazalo je za 2. mart početak suđenja bivšoj državnoj sekretarki, kao i još dvojici bivših policijskih funkcionera koji se terete zajedno sa njom.

Optužnim predlogom tužilaštva Hrkalovićeva se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina. Pored nje, na optužnici se nalaze i dva policajca.

Za njene saoptuženike, bivšeg načelnika odeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića tužilac je tražio godinu dana zatvora, a za bivšeg načelnika Policijske uprave Novi Sad Milorada Šušnjića dve godine zatvora.

Hrkalovićeva se tereti da je naložila načelniku Milenkoviću da ne postupi odmah po nalozima sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu i nadležnog zamenika višeg javnog tužioca, koji su tražili da im se dostavi automatska obrada mobilnog telefona Veljka Belivuka, u to vreme okrivljenog za ubistvo Vlastimira Miloševića 30. januara 2017. u Beogradu.

Kasnije je Belivuk pravosnažno oslobođen od tih optužbi, a sada je u pritvoru i optužen je za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe "Principi". Hrkalovićeva se tereti i da je sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije Bosni i Hercegovini zbog niza tamo počinjenih krivičnih dela.

Optužnim predlogom Hrkalovićeva se tereti da je Šušnjiću nakon ponošenja krivične prijave Želimira Kreštelice 1. decembra 2017. godine protiv Eleza tražila da se na mere tajnog nadzora stavi Elez.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da on ne dođe pod obradu drugih policijskih odeljenja, te da se spreči da se prema njemu obave druge mere poput tajne pratnje.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićeva je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Šušnjić se takođe tereti za krivično delo trgovina uticajem, a Milenković za krivično delo zloupotreba službenog položaja. Hrkalovićeva je uhapšena 15. oktobra nakon zajedničkog rada Tužilaštva i Sektora unutrašnje kontrole MUP-a i iste noći joj je određen pritvor, dok se Milenković i Šušnjić brane sa slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu