Hag odbio da pusti Stakića

Predsednik mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio je molbu za uslovni otpust Milomira Stakića.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/kuzmafoto
Ilustracija: Depositphotos/kuzmafoto

Bivšeg predsednika "Skupštine srpskog naroda opšine Prijedor" osuđen je na 40 godina zatvora zbog ratnih zločina u BIH.

On je u pritvoru, a potom i u zatvoru u Francuskoj proveo više od 20 godina i po francuskim zakonima stekao pravo na uslovni otpust sa izdržavnaja kazne.

Međutim, Ađijus u svojoj odluci navodi da će mu priznati 10 meseci umanjenja kazne zatvora, što se shodno francuskim zakonima, dobija u slučaju dobrog vladanja zatvorenika. Međutim, Ađijus smatra da Stakić ne ispunjava uslove za prevremeno puštanje na slobodu u ovoj fazi jer, kako je naveo, još nije ispunio uslov da je odslužio dve trećine kazne. Prema propisima Mehanizma, razmatranje uslovnog otpusta u njeogovm slučaju biće moguće tek 2027. godine.

"Pored toga, nisu dokazane nikakve ubedljive ili izuzetne okolnosti koje bi ipak mogle da opravdaju prevremeno puštanje na slobodu|, naveo je predsednik mehanizma.

Stakić je 23 marta 2001. godine uhapšen u Beogradu i istog dana je izručen Hagu, gde je smešten u pritvorsku jedinicu. Bio je najpre osuđen na doživotni zatvor, ali je žalbeno veće tadašnjeg Haškog tribunala preinačilo tu kaznu na 40 godina zatvora.

Kaznu služi u zatvoru Francuskoj od 2007. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu