SIPA uhapsila više osoba zbog ratnih zločina

Sarajevo -- Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su jutros osam osoba osumnjičenih za ratne zločine 1992.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Chalabala
Ilustracija: Depositphotos/ Chalabala

Akcija je sprovedena u nekoliko gradova.

Sarajevskom portalu Klix je potvrđeno da je osam osoba uhapšeno na području Nevesinja, Gacka, Banjaluke, Trebinja i Sarajeva.

Osumnjičeni se, navodi se, terete da su tokom 1992. godine na području Nevesinja i Mostara počinili zločine protiv čovečnosti i zločine protiv ratnih zarobljenika.

Uhapšeni će, dodaje se, biti prebačeni na kriminalističku obradu u prostorije SIPA-e, nakon čega će u zakonskom roku biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

Ko je uhapšen i zašto?

Tužilaštvo je naknadno objavilo da su uhapšeni nekadašnji komandanti i pripadnici Vojske Republike Srpske.

"Zločini se odnose na ubistvo oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, na lokaciji u mestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj dece među kojima i dece starosti od 15 dana do 2 godine života", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u okviru rada na predmetu Tužilaštvo BiH ostvarilo dobru i intenzivnu saradnju sa SIPA BiH i OSA BiH, saopšteno je iz te pravosudne institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu