Šokantno saznanje: Upotreba antivirusnih lekova može da podstakne evoluciju koronavirusa

Antivirusni lek koji se koristi za lečenje pacijenata zaraženih koronavirusom može da izazove mutacije u virusu i podstakne evoluciju novih varijanata, navodi se u tekstu naučnika objavljenom u časopisu "Nature".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/PawelCebo
Foto: Shutterstock/PawelCebo

Molnupiravir, koji se takođe prodaje pod imenom "lagevrio", dizajniran je da dovede koronavirus do uništenja, međutim istraživači su pronašli dokaze da virus ponekad može da preživi tretman, što dovodi do mutiranih verzija koje se povremeno šire na druge ljude, prenosi Gardijan.

Iako nema dokaza da je molnupiravir proizveo opasnije varijante koronavirusa, naučnici su naveli da su mutacije povećale genetsku raznolikost virusa i pružile više opcija za buduću evoluciju.

"Znamo da ovi virusi mogu da prežive i nakon značajnog broja mutacija i da se još uvek mogu prenositi u nekim slučajevima", naveo je dr Teo Sanderson, vodeći autor studije i istraživač na Institutu Frensis Krik u Londonu.

U istraživanju se ističe da su nalazi važni za nastavak procene rizika i koristi od molnupiravira i drugih lekova u razvoju koji deluju na sličan način. Sa druge strane, kompanija MSD, koja proizvodi molnupiravir, saopštila je da lek ometa replikaciju virusa i smanjuje izlučivanje, što smanjuje rizik od prenošenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Koronavirus

Novi soj koronavirusa: Ovo su ugrožene grupe

Klinička slika izazvana najnovijim sojem koronavirusa je u većini slučajeva blaga, kako kod dece, tako i kod odraslih. Svetska zdravstvena organizacija je izdala saopštenje da najnoviji soj ne predstavlja veliku opasnost jer za sada nema dokaza o tome da ovaj najnoviji soj izaziva teže oblike bolesti.

Bolesti sreda 20.09. 17:00 Komentara: 42

Poreklo koronavirusa: Kinezi objavili dugoočekivane podatke

Kineski istraživači objavili su analizu uzoraka uzetih pre više od tri godine s vuhanske pijace povezanih s izbijanjem kovida 19. Pijaca plodova mora i divljih životinja Huanan bila je središnja tačka u potrazi za poreklom koronavirusa. Ovo je prva studija bioloških dokaza prikupljenih još 2020. godine, piše BBC.

Vesti nedelja 9.04. 12:05 Komentara: 22

Naučnici pred revolucionarnim otkrićem: Koronavirusu se staje na put?

Australijski naučnici su otkrili da se proteini u koronavirusu lepe za silicijum, zlato i bakar, kao i da struja može da prođe kroz te proteine, odnosno da oni mogu da se detektuju i unište pomoću električnih impulsa. Ova otkrića bi mogla da se pretoče u efikasne alate za borbu protiv sadašnjih i budućih koronavirusa, tvrde istraživači.

Bolesti utorak 21.03. 12:21 -> 19:50 Komentara: 56
strana 1 od 204 idi na stranu