Enciklopedija izbora -

[Izborni sistemi] Džerimandering

Da bi obezbedio svojoj partiji pobedu na izborima 1812, tadašnji guverner Masačusetsa Elbridž Geri iscrtao je izborni okrug vrlo bizarnog izgleda, veoma sličnog daždevnjaku (salamanderu). Novinari su od njegovog prezimena (čiji izgovor se u zajedničkoj imenici iskvario tokom ova dva veka iz „geri“ u „džeri“) i reči “salamander“ stvorili termin koji označava prekrajanje izbornih granica da bi se ostvario bolji rezultat na izborima. Reč je u Oksfordski rečnik ušla još pre polovine XIX veka i kao takva danas se koristi širom sveta.

Podeli

U principu se džerimandering sprovodi na dva načina: pakovanjem i razbijanjem (engleski termini su packing i cracking). Cilj je da u sredinama sa podeljenim glasovima na najbolji način iskoristite prednost većinskog sistema, smanjite broj glasova vaše stranke koji „propadaju“, a povećate taj procenat protivniku.

Kada pakujete, granice prekrajate tako da na nekoj teritoriji glasove za opoziciju što više koncentrišete u jednu izbornu jedinicu, u kojoj već računate na poraz. U toj izbornoj jedinici opozicija pobedi ubedljivo, ali zauzvrat vladajuća stranka može da računa da će uz manju razliku u glasovima osvojiti većinu u više izbornih jedinica.

Pri razbijanju cilj vam je da jezgra opozicionih glasova podelite na više izbornih jedinica, u kojima će ih preglasati birači vladajuće stranke iz neposrednog okruženja.

Američka država Ohajo idealan je primer za to, kao država u kojoj su demokrati i republikanci tradicionalno ravnopravno podeljeni. Po pravilu u Americi i Britaniji centri gradova glasaju za levicu (demokrate/laburiste), a predgrađa za desnicu (republikance/konzervativce). Spretnim krojenjem granica vladajući konzervativci su u Kolambusu razbili liberalsko jezgro na tri izborne jedinice (okruzi 7, 12, 15) u kojima desničarska većina iz predgrađa nastanjenih srednjom klasom apsorbuje te glasove.

Nasuprot tome, na severozapadnom kraju iste države krajevi koji glasaju za demokrate su skupljeni u tri izborne jedinice (dve u centru Klivlenda, i jednu koja obuhvata Akron i Jangstaun), čime je republikancima ostavljen širok prostor u predgrađima, gde i nevelikom većinom stabilno vladaju.

Naravno, demokrati rade to isto u drugim državama (granice kalifornijskih izbornih okruga su verovatno najbesmislenije, mada titulu šampiona svakako nosi četvrti okrug u Ilinoju - na slici).

Ustav SAD dozvoljava da se džerimandering sprovodi u praksi, pa se niko na relevantnim mestima ne buni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.